שיקום בטון

מדוע זה דרוש וכיצד משקמים?

שיקום בטון מהווה כיום היבט בולט למדי במסגרת תחום שיקום המבנים. זאת, לאור מקומו המרכזי של הבטון בין חומרי הבנייה הנפוצים, למגוון מטרות. מתי הדבר נדרש? כיצד עושים זאת בפועל? אילו חומרים דרושים למטרה זו ומה מיוחד בהם? וכיצד משקמים אלמנטים מיוחדים כגון עמודי בטון? לפניכם תשובות לשאלות אלה ונוספות ועוד כמה תובנות שימושיות ומעניינות על שיקום בטונים:  

מתי דרוש שיקום בטון ולמה?

למרות חוזקו, גם בטון עשוי להתבלות ולהיפגע עם הזמן ואכן, כך קורה בפועל לא פעם. מה עלול לקרות? פנימית, הבטון עשוי לסבול מסדקים. כמו כן, חצץ בתוך תערובת הבטון עשוי להיפרד מהתערובת וליצור חללים (מצב שמכונה סגרגציה). מקור נוסף לסוג נזקים בולט, אשר מגיע מסביבת המבנה, הם לחות ומים. בטון עשוי עם הזמן לספוג מים. הרטיבות הזו עשויה להגיע לבסוף אל ברזלי זיון בתוך הבטון ולפגוע גם בהם. המבנה עצמו, עשוי להיות בסביבה של רעידות אדמה או בקרבה לים, עם מליחות גבוהה באוויר. גם מצבים כאלה משפיעים על המבנה לרעה. בכל מקרי הנזק, אם מעריכים שהם נזקים חמורים או קרוב לכך, עשוי להידרש שיקום בטונים. תהליך זה, מסוגל לתקן את המצב ואף לשפר אותו ביחס לחוזק המקורי של המבנה. שיקום בטון עשוי להידרש גם לשיפור מראה הבטון, ככל שהוא בחלק חיצוני וחשוף.

האם ישנו חומר שיקום בטון?

אם תחפשו חומר שיקום בטון תגלו שישנם למעשה חומרים רבים ושונים למטרה זו. החומרים אשר משמשים עבור תהליך התיקון, חייבים להתאים כמובן לאופי הבטון המקורי ומטרותיו. למשל שימוש בחומר מליטה צמנטי ייעודי עבור תיקוני בטון לעומסים כבדים או חומר ייעודי לבטון שצריך לעמוד חשוף בתנאי מזג אויר קשים. עבור תיקוני בטון קטנים ניתן להשתמש באפוקסי. עוד חומר שימושי מאוד, הוא "מדה מתפלסת", אשר מתיישרת לבד ומתקשה. בתיקון משטחים גדולים, כמו יציקת בטון אשר פני השטח שלה לא ישרים, עשויים לבחור לצקת עליה שכבת בטון דקה נוספת. חשוב לציין, שעבודות שיקום בטונים אינן מוגבלות לחומרים ותהליכים כאלה. לעתים השיקום יעשה שימוש בטכניקות כגון יריעות חיזוק מסיבי פחמן או זכוכית או הוספת ברזלי חיזוק לבטון.

שיקום עמודי בטון

שיקום בטון ותהליכי חיזוק מבנים, עוסקים פעמים רבות ביסודות מבנים, שם מצב הבטון קריטי במיוחד. כתוצאה מכך, הם כוללים לעתים קרובות תהליכים של שיקום עמודי בטון. בעמודים אלה, רטיבות עשויה להוביל לחלודה בברזלי הזיון, אשר מובילה לסדקים. כמובן, אם הברזלים בעמודים חשופים, זהו כבר מצב מתקדם מאוד של הזנחה, אשר הופך את המבנה מסוכן למגורים ומחייב טיפול. בכל מקרה, תהליך שיקום עמודי בטון צריך להתבצע על ידי מקצוענים שמתמחים בכך. הוא יתחיל באבחון המצב, בכדי לזהות במדויק וביסודיות, את הסיבות להחמרת מצב הבטונים. כך ניתן יהיה לתכנן את השיקום בצורה הטובה ביותר, שתמנע חזרה של הפגיעה בבטון בעתיד. טיפול בעמודי בטון למטרת שיקום, עשוי להמשיך בחשיפת ברזלי העמודים, הסרת החלודה ככל שיש עליהם ואז מניעת חזרתה, באמצעות מריחת חומרים ייעודים לכך. 

הערה חשובה לסיום 

שיקום בטונים איננו דבר שעושים סתם כך לפי שיקול דעתם של אנשי המקצוע שנבחרו לטפל בכך. שיקול דעתם חשוב כאמור, אבל לפני כן, הם מחויבים לעבוד על פי תקן ישראלי 1877, שמגדיר כיצד אמורים לבצע שיקום בטונים. בכלל, שיקום בטונים הוא באופן מובן תהליך קריטי ורגיש, אשר חשובה בו במיוחד אמינות בעלי המקצוע והעבודה המדויקת והאחראית. למשל, עבודה בדיוק לפי הנחיות יצרני החומרים השונים בהם משתמשים וללא "עיגולי פינות" של חאפרים, בכדי לחסוך כמה שקלים תוך סיכון הדיירים.

TOP