יציקות בטון

מגוון אפשרויות בשימוש ובתיקון

בטון הוא תערובת חומרים מופלאה, אשר נמצאת בשימוש האנושות מזה שנים רבות. המטרות אשר לשמן הוא מיושם, רבות ומגוונות ולרוב, זה מתחיל מ"יציקת בטון". התערובת במצבה הנוזלית מיושמת בשטח, במקום ובאופן שתוכנן, בכדי להתייבש, להתקשות ולהפוך לחלק חיוני במבנה חדש או בשינויים במבנה קיים. אלה עוד כמה דברים מעניינים בהקשר השימוש העסקי בכך:

יציקת בטון - היסטוריה ארוכה, אפשרויות רבות

על בטון מעביר אור שמעתם? מייד נסביר. נתחיל מכך, שעם השנים, התפתחו סוגים רבים של תערובות בטון. התערובת הבסיסית הקלאסית (כיום) מבוססת על חול, חצץ, צמנט ומים. הצמנט מאפשר "להדביק" את כל העסק היטב ביחד. הוא מה שנקרא חומר מליטה. עקרונית, מדובר ברעיון ובגישה פשוטים למדי. התוצר שמתקבל קל לעבודה ונותן תוצאות שימושיות מאוד. למעשה, יציקת בטון היא דבר שאפילו אנשים פרטיים יכולים לעשות לבד, לגמרי לא רע.

מצד שני, את הבסיס הפשוט הזה ניתן לשכלל באופנים רבים ומעניינים. ואכן, הכימיה שמאחורי עולם הבטונים מהווה תחום מחקר ופיתוח מדעי תעשייתי, שעשוי להיות מאוד משוכלל. דוגמה מעניינת, אם כי די אנקדוטלית בינתיים, היא שימוש בבטון משולב סיבים אופטיים. התוצאה? גם חוזק ובידוד של בטון וגם העברת אור! לפחות חלקית. בשורה התחתונה, תודות לכל היתרונות, היכולות והגמישות באפשרויות, השימוש בבטון היה ועודנו נפוץ ביותר.

יציקת רצפת בטון

רצפת בטון מספקת בקלות מראה תעשייתי, עם הצבע האפור האופייני לחומר זה. עם זאת, זו בהחלט לא האפשרות היחידה. רצפת בטון יכולה להיות מתוכננת ומבוצעת, באופן שיתאים גם לסביבות עסקיות מגוונות, כולל סביבות שחייבות להראות טוב מול לקוחות. ניתן לספק למשטח כזה גימורים בצבעים, גוונים ומרקמים רבים. במבט על, הקמת רצפת בטון תתבטא בשלבים האופייניים הבאים:

1. תכנון - כמובן, שלב מקדים חיוני יהיה לתכנן את התהליך בהתאם לדרישות ולתנאים בשטח. לאחר מכן, ניתן יהיה לדעת עלויות ולוחות זמנים, להסכים לגביהם ולצאת לדרך.

2. בידוד - אם הרצפה צמודה לקרקע, יציקת רצפת בטון צריכה לקחת בחשבון גם את היבט הרטיבות מהקרקע. לכן יידרש פתרון איטום, בכדי למנוע מהרטיבות להגיע לבטון וממנו לשאר המבנה.

3. מסגור לבטון - בכדי שהיציקה של החומר במצבו הרטוב לא תתפשט לצדדים, יש ליצור מבנים זמניים שיחזיקו אותו במקום.

4. פריסת רשת ברזל - רשת כזו משמשת כתשתית ליציקה וכאלמנט שמוסיף לה חוזק.

5. הכנת התערובת - הכנת תערובת הבטון, בהתאם לתכנון שהוחלט עליו. כמובן, ניתן ליצור רצפות שבהן יש בטונים מסוגים שונים, לפי הצורך.

6. יציקה - בעבודות יציקה גדולות לשוק העסקי יעשה שימוש במשאית בטון, אשר תגיע עם התערובת מוכנה ותקצר את התהליך. בהתאם לתנאים בשטח, עשוי להתאים גם שימוש במשאבת בטון.

7. החלקה / יישור - ביציקת משטחי בטון גדולים, ניתן להחליק אותם במהירות ובאיכות גבוהה באמצעות מכשיר "הליקופטר".

תיקון יציקת בטון

יציקת בטון עשויה להיפגם עם הזמן בדרכים שונות, כגון סדקים, חלודה בברזלי הזיון או משטח בטון שאינו ישר. יציקת בטון באיכות שדורשת תיקון, עשויה להיות כמובן גם תוצאה של עבודה חובבנית או עתירת "עיגולי פינות". ככל שמדובר ביישום נרחב ולמטרות עסקיות, כך נזקים כאלה עשויים להתבטא בנזק כספי ואף תדמיתי לא קטן. כמובן, מוטב למנוע זאת מראש. אבל אם הדבר אכן מתרחש, יש לכך בהחלט פתרונות טובים. תיקון יציקת בטון עשוי להידרש מטעמים אסתטיים, אך פעמים רבות גם מסיבות פרקטיות. למשל כאשר מדובר במשטח שעליו נוסעות מלגזות וחשוב שהנסיעה תהיה "חלקה". בכדי לטפל ביציקת בטון פגומה, ניתן לבצע תהליכים שונים של "שיקום בטונים". יש תיקונים מקומיים קטנים, אשר ניתן לבצע עם אפוקסי. ישנה גם האפשרות של שימוש ב"מדה מתפלסת", שהיא חומר שמיישר את עצמו לבד ומתקשה. אך אלה לא האפשרויות היחידות.

יציקת בטון על בטון קיים

יציקת בטון על בטון קיים מספקת פתרון לפגמים על שטח נרחב. היא למעשה עוקפת במידה מסוימת את הצורך לתקן ישירות את המשטח הקיים, בכך שיוצקים מעליו משטח חדש ותקין. גישה זו, גם מאפשרת לשנות במהירות יחסית את מראה המשטח. בגישת ה"מיקרוטופינג", שכבת הציפוי עשויה להיות אפילו בעובי של מילימטרים בודדים.