חיזוק מבנים

בפני רעידות אדמה, להגדלת עומסים ולתיקון שגיאות תכנון ובניה

חיזוק מבנים - תמ"א 38

חברת טכנוקריט (1992) בע"מ מייבאת ומבצעת מערכות שריון FRP לחיזוק מבנים, המבוססות על יריעות ו"למינייט" מסיבי פחמן ( Carbon ), יריעות מסיבי זכוכית ( Glass ) וכן חומרים מרוכבים נוספים. מערכות אלו משמשות כזיון מקושר לשריון ולתיקון של אלמנטים מבניים עשויים פלדה, בטון, אבן ועץ, כמו גם לשיקום ושימור מבנים היסטוריים.
טכנוקריט (1992) בע"מ הוכשרה והוסמכה בחו"ל ע"י יצרן החומרים, ועל כן דוגלת כי יש לראות ביצרן, במתכנן ובמבצע מערכת מקשית אחת שאין להפריד בין חוליותיה ולפיכך מזמין העבודה זוכה לתכנון וליווי הנדסיים במקביל לביצוע ע"י גוף מוסמך.


שימושים:
- הגברת קיבולת נשיאת עומסים כתוצאה משינוי בשימוש וכן עקב ניסור פתחים.
- שידרוג כתוצאה משינויים בתקנון הבניה ובמסגרת תמ"א 38 (תוספת קומות וכדומה).
- עריכת שינויים בצורה המבנית המיועדת.
- תיקון טעויות שנעשו במשך שלבי התכנון או הבנייה המצריכות חיזוק מבנה.
- חיזוק מבנים קיימים בפני רעידות אדמה.

יתרונות:
- מודול אלסטיות גבוה – המודול של פחמן גדול בהרבה מזה של פלדה.
- פרופיל דק, משקל יחידה נמוך ביותר.
- גמישות יישומית – התאמה לכל צורה גיאומטרית.
- תוספת משמעותית לזיון קיים.
- עמידות בפני קורוזיה ובפני כימיקלים רבים.
- ניתן לכיסוי במגוון צבעים, ציפויים וכו'.

שיטה לחיזוק מבנים ובטונים
שיטה זו של חיזוק מבנים ובטונים מבוססת על שימוש בחומרים מרוכבים (יריעות חיזוק).יתרונות שיטה זו מתבטאת במהירות ביצוע, אי הפרעה לפעולות שוטפות של האתר, ללא שינוי ויזואלי של המבנה וללא הגבלת מידות האלמנט. מערכות אלו מתאימות ליישום בסביבה קורוזיבית, ארוזיבית וכימית.
- שיטה יעילה להגברת גמישות בתנאי רעידת אדמה של אלמנטים נושאים.
- השיטה מבוססת על שימוש בחומרים מרוכבים מתקדמים (יריעות חיזוק).
- שיטה מהירה, כלכלית ואסתטית.
- שימוש ביריעות חיזוק במתיחה גבוהה מחוזק הפלדה.
- חיזוק ביריעות- שווה ערך לתוספת הזיון או להדבקת לוחות פלדה על האלמנט.
- היריעות המרוכבות – משמשות לחיזוק אלמנטים שונים במבנה: עמודים, קורות, תקרות, קירות, מיכלי בטון

תוספת עומסים עקב שדרוג המבנים מתאים לדרישות תמ"א 38:
- תוספת קומות וכדומה.
- שינוי בסכימה הסטטית של המבנה.
- עליה בעומס השימושי מעבר למתוכנן.

יישום- ע"פ קביעת המתכנן:
- שימוש ביריעות זכוכית (Glass Fibers) .
- שימוש ברצועות פחמן (Carbon Fibers) חד כיווני או דו-כיווני.
- רוחב הרצועות, אורכן ומספרן בשכבת החיזוק - קובע את כוח המתיחה שהתווסף לחתך המבנה.
- הדבקת רצועות החיזוק ע"ג הבטון באמצעות שרפים אפוקסים .

עבודות גמר:
- ציפוי
- טייח
- צביעה
- חיפוי אבן

חברתנו מספקת שירותים:
- תכנון (קישור למתכנן מוסמך) + אספקת חומרים + ביצוע.
- אספקה וביצוע בלבד.

החשיבות של חיזוק מבנים ישנים

כל מבנה באשר הוא צפוי מתישהו להגיע לנקודה קריטית בה בשל השנים הרבות שעברו מאז בנייתו, הוא מאבד מחוזקו ונמצא בסכנת קריסה. הדבר עלול לגרום לסכנת חיים של ממש ולנזקים רבים לרכוש. בשל כך, חשוב מאוד להקפיד על חיזוק מבנים ישנים, בדרך כלל כאלה בני 30 שנה ומעלה. ניתן ליזום את הפעולה באופן עצמאי על ידי פנייה ליזם שמתעסק בכך, כשפעמים רבות הרשות המקומית היא זאת שיוזמת את המהלך. 

במקרים מסוימים מומלץ מאוד לפעול באופן מיידי לחיזוק המבנה ולא להמתין ולו אף יום נוסף אחד, וזאת כאשר מופיעים סימנים שונים שעשויים להעיד על סכנת קריסה ממשית כגון הופעת סדקים עמוקים, בטון שמתחיל לנשור וחושף את קורות הזיון (ברזל) שתומכים במבנה ועוד. חיזוק מבנים יכול להתבצע במספר שיטות ומישורים, כפי שהוצגו בפניכם לעיל, וכל שעליכם לעשות זה לפנות לחברה מספיק מקצועית כמונו, שתדע לבחור עבורכם את השיטה המתאימה וליישם אותה בצורה מוצלחת.

חיזוק מבנים לרעידות אדמה – הכרח המציאות

הצורך לבצע פרוייקטי חיזוק מבנים בישראל נובע גם בשל העובדה שרעידת אדמה גדולה ומשמעותית מתרחשת באזורינו אחת למאה שנים בערך, ואנחנו בהחלט מתקרבים לכך. שיטת הבנייה שהייתה רווחת בעבר נמצאה כאינה יעילה דיו כנגד רעידות אדמה, מה גם שמבנים רבים שנבנו באותן השיטות כבר הספיקו להתיישן ולסבול מליקויים מבניים כאלו ואחרים שגורמים להם היות בסכנה ממשית לקריסה ולו אף ברעידות אדמה שאינן חזקות. גם המדינה מבינה את החשיבות של חיזוק מבנים לרעידות אדמה ובהתאם לכך פועלת על מנת להקל על העלויות ולקדם את העניין (למשל, באמצעות תמ"א 38). 

ישנן מספר שיטות שבאמצעותן ניתן לחזק מבנים מפני קריסה ברעידת אדמה, ביניהן חיזוק מסגרת הבניין, הטמעה נכונה של בולמי זעזועים בנקודות מפתח, שימוש ברפידות גמישות כבסיס לבניין ועוד. השיטה הנבחרת צריכה להתאים לסוג מבנה והמצב הפיזי שלו, גודלו, גילו וסביבתו הקרובה.

חיזוק מבנים – הרבה מעבר לחוזק

בסופו של דבר, תהליכי חיזוק מבנים נועדו לצרכי הצלת חיי אדם ומניעת האסון הבא. ועדיין, אין להביא דבר על חשבונו של זה, כלומר, אין להקל ראש גם בכל מה שקשור לגימור של הפרוייקט, כך שהתוצאה הסופית תהיה גם יפה לעין. כאשר אתם בוחרים בנו עבור חיזוק המבנה, אתם יכולים להיות בטוחים שייעשה שימוש בחומרים האיכותיים ביותר, תוך התחשבות בכל הרצונות שלכם, ושהעבודה תתבצע על ידי אנשי המקצוע המומחים ביותר. והתוצאה הסופית? מבנה בטוח ומחוזק לשנים ארוכות קדימה. ראוי לציין, כי אנו מציעים מגוון שירותים, ביניהם שירותי התקנת רצפת טרצו במגוון עיצובים ובמחירים משתלמים.

 

חיזוק מבנים – שאלות ותשובות

משך הזמן של פרויקט חיזוק מבנים יכול לנוע בין מספר שבועות למספר חודשים, ובמקרים מורכבים אף יותר משנה. פרויקטים קטנים, כמו חיזוק עמוד בודד או קיר, יכולים להסתיים תוך שבועות ספורים. לעומת זאת, חיזוק מבנה שלם, במיוחד אם מדובר בבניין רב קומות, עשוי לקחת 6-12 חודשים או יותר. גורמים המשפיעים על משך הזמן כוללים: מורכבות העבודה, זמינות חומרים, תנאי מזג האוויר, והצורך בפינוי דיירים. חשוב לקחת בחשבון גם את זמן התכנון והשגת האישורים הנדרשים, שיכול להוסיף מספר חודשים לתהליך כולו.
העלות של פרויקט חיזוק מבנים יכולה להשתנות באופן משמעותי, החל מעשרות אלפי שקלים למבנים קטנים ועד למיליוני שקלים למבנים גדולים ומורכבים. הגורמים המשפיעים על העלות כוללים גודל המבנה, גילו, מצבו הנוכחי, שיטת החיזוק הנבחרת, ומורכבות העבודה. חשוב לקבל הערכות מחיר מפורטות ולשקול את היחס בין עלות לתועלת לטווח הארוך.
אכן, ישנם הבדלים משמעותיים. מבנים מסחריים וציבוריים בדרך כלל כפופים לתקנות בטיחות מחמירות יותר בשל מספר המשתמשים הגבוה. הם עשויים לדרוש פתרונות מורכבים יותר, כמו חיזוק נרחב יותר של העמודים והקורות. בנוסף, בעוד שבמבני מגורים ניתן לעתים לפנות דיירים זמנית, במבנים מסחריים או ציבוריים יש צורך לעתים קרובות לבצע את העבודה תוך כדי המשך פעילות, מה שמוסיף מורכבות לתהליך. ההיבט התקציבי גם הוא שונה - מבנים ציבוריים לרוב תלויים בתקציבים ממשלתיים, בעוד מבנים מסחריים עשויים להיות כפופים לשיקולי רווח והפסד של בעלי העסקים.
חיזוק מבנים יכול להשפיע באופן חיובי על צריכת האנרגיה. בעת ביצוע עבודות החיזוק, ניתן לשלב שיפורים בבידוד התרמי של המבנה, החלפת חלונות לכאלה עם בידוד טוב יותר, ושיפור האיטום. אלה יכולים להפחית את צריכת האנרגיה לחימום וקירור. בנוסף, שיפור המעטפת החיצונית של הבניין יכול לסייע בהפחתת גשרים תרמיים ולשפר את היעילות האנרגטית הכוללת של המבנה.
אי-ביצוע חיזוק מבנים כאשר נדרש יכול לגרור השלכות משפטיות חמורות. בעלי הנכס עלולים להיות אחראים לנזקי גוף ורכוש במקרה של קריסה או נזק למבנה. הם עלולים להיתבע בגין רשלנות אם ידעו על הצורך בחיזוק ולא פעלו. בנוסף, הרשויות המקומיות יכולות להטיל קנסות, לדרוש פינוי המבנה, או אפילו להוציא צו הריסה במקרים קיצוניים. ביטוח המבנה עלול גם להיות מבוטל או לא לכסות נזקים הקשורים למבנה לא מחוזק.
גילוי בעיות מבניות נוספות במהלך עבודות חיזוק הוא תרחיש נפוץ, במיוחד במבנים ישנים. כאשר זה קורה, הצעד הראשון הוא לעצור את העבודה באזור הבעייתי ולהזמין הערכה מידית ממהנדס מבנים. המהנדס יבחן את הבעיה ויציע פתרונות. לאחר מכן, יש לדון עם הקבלן על השינויים הנדרשים בתוכנית העבודה ובתקציב. זה עלול להוביל למשא ומתן על עלויות נוספות ועל הארכת לוח הזמנים. חשוב לתקשר בשקיפות עם כל הדיירים לגבי הבעיות שהתגלו והפתרונות המוצעים. במקרים מסוימים, ייתכן שיהיה צורך לעדכן את היתר הבנייה או לקבל אישורים נוספים מהרשויות.

TOP